Specielle behov og mulighed for socialpædagogisk støtte
Nogle af eleverne på FGU vil have behov for særlig hensyntagen eller støtte på grund af fx kroniske sygdomme, psykiske lidelser eller funktionsnedsættelser. På FGU er der et inkluderende læringsmiljø, der understøtter, at alle elever udvikler sig fagligt og socialt og trives i uddannelsens faglige og sociale fællesskaber. For elever med behov for særlig hensyntagen eller støtte planlægger institutionen så vidt muligt inden uddannelsesstart undervisningen på baggrund af beskrivelsen af elevens kendte støttebehov fra hidtidige skole- og uddannelsesforløb.
På FGU skal alle elever tilbydes et helhedsorienteret og ordblindevenligt undervisningsmiljø – så de har mulighed for at blive så dygtige som de kan. Indsatsen overfor ordblinde elever sker gennem et inkluderende læringsmiljø, men kan i særlige tilfælde ske i form af specialundervisning.
Det er aldrig for sent at opøve andetsprogskompetencer. FGU vil både have tosprogede elever, der er relativt nyankomne, og tosprogede elever, der er født og opvokset i Danmark. Det giver stor variation i undervisnings- og dannelsesopgaven. Relativt nyankomne tosprogede elevers læring afhænger i høj grad af, at de får den sprogstøtte, de har behov for. Det kan både ske gennem dansk som andetsprog og gennem sproglig opmærksomhed i praksis og produktion. Hertil kommer, at de gennem FGU skal introduceres til dansk kultur og demokrati. Tosprogede elever, der er født og opvokset i Danmark, kan have behov for en dybere forståelse for ord og begreber, som sproglig opmærksomhed i praksis og produktion kan understøtte.
Misbrug
Unge i misbrugsbehandling har mulighed for at gå på FGU. FGU er fleksibel, så der tages hensyn til den enkelte elev. Derfor kan varigheden af FGU forlænges, hvis særlige pædagogiske, faglige eller personlige forhold taler for det. Det betyder, at den unge har mulighed for at deltage på nedsat tid, hvis den unges misbrugsbehandling forhindrer at den unge kan deltage fuld tid i uddannelsen.