KOLDING: Stærkt fællesskab på Byg, Bolig og Anlæg
På værkstedet for Byg, Bolig og Anlæg (BBA) på FGU Kolding møder eleverne hver morgen deres lærer Michael, som hjælper dem i gang med dagens projekter. Med en kombination af teori og praksis lærer eleverne at begå sig sikkert med værktøj, maskiner og arbejdsprocesser, samtidig med at de opdager glæden ved træhåndværket. Gennem en bred vifte af opgaver som terrasser, møbler, legehuse og brændeskure får eleverne både udviklet deres kreativitet og deres faglige kompetencer.
Når eleverne på Byg, Bolig og Anlæg-værkstedet i Kolding møder ind, er deres lærer Michael klar til at hjælpe dem i gang og støtte dem gennem de forskelligartede projekter, som de arbejder med. Gennem en blanding af teori og praksis opnår eleverne fortrolighed med både arbejdsprocesser, værktøj og maskiner på værkstedet, så de får mulighed for at arbejde med træhåndværket.
Selvom langt de fleste elever ikke har tidligere erfaring med træhåndværk, opnår de at fremstille virkelig flotte produkter. Produkterne vidner om de håndværksmæssige kompetencer, som eleverne tilegner sig gennem den velstrukturerede undervisning.
Når man spørger Michael, hvad der er karakteristisk for Byg, Bolig og Anlæg på Esbjergvej, nævner han blandt andet institutionssamarbejde, alsidighed og fællesskab. Alsidighed skal forstås på den måde, at der er en meget bred vifte af opgaver til de unge. Michael nævner blandt andet legehuse, brændeskure, terrasser og forskellige møbler. Aktuelt er holdet i gang med at bygge en terrasse til glamping og en terrasse til en folkeskole. Igennem de mange forskellige projekter får eleverne også god mulighed for at træne deres kreativitet med træ.
Det er dog ikke, fordi Byg, Bolig og Anlæg er forbeholdt elever med interesse for træ, fremhæves det af den imødekommende underviser. I det hele taget er dét at lære at være på et værksted med dertilhørende krav om, at man overholder mødetiderne og opfører sig hensigtsmæssigt, værdifuldt mange steder. Derudover håber han, at eleverne kan tage en generel værktøjsforståelse, viden om adfærd på et værksted samt en masse gode oplevelser med sig fra Byg, Bolig og Anlæg.
Læs mere om Byg, Bolig og Anlæg her >
VEJEN: Et stærkt værkstedmiljø med plads til både grin og alvor
På vores skole i Vejen kombinerer vi praktisk håndværk med teori og fællesskab. På fagtemaet Byg, Bolig og Anlæg bliver du en del af et professionelt snedkerværksted, hvor kvalitet, teamwork og godt humør går hånd i hånd. Her lærer du både de håndværksmæssige færdigheder og de vigtige kompetencer, der gør dig klar til en fremtid inden for byggeri og anlæg..
På vores skole i Vejen er fagtemaet Byg, Bolig og Anlæg bygget op omkring et snedkerværksted.
Værkstedet er udstyret med tidssvarende maskiner og værktøj, og vi gør meget ud af, at de produkter, der bliver fremstillet, er af høj kvalitet.
Som elev på Byg, Bolig og Anlæg er du en del af et autentisk værkstedmiljø, hvor fællesskabet, relationerne og en god omgangstone vægtes højt. Der er plads til gode grin, men også til alvorlige samtaler.
Vi starter hver dag med et morgenmøde, hvor vi ser nyheder og diskuterer, hvad der sker ude i verden. Herefter aft
aler vi, hvad der skal arbejdes med på værkstedet.
I værkstedsundervisningen indgår også relevant teori og sikkerhedsregler for det arbejde, vi udfører.
Udover de håndværksmæssige færdigheder inden for snedkerfaget lærer man også vigtigheden af, at alle møder op og er en del af ”holdet”. Man lærer, hvor vigtigt det er at være omhyggelig med sit arbejde og følge de procedurer, der gælder for opgaven.
Ved siden af værkstedsopgaverne arbejder eleverne med matematik og dansk. De arbejder med opgaver, der er praksisnære og relevante i forhold til det, de oplever på værkstedet. Arbejder man ved maskinerne, kan en af opgaverne være at beskrive det produkt, de producerer – først med en arbejdstegning, derefter beskrive de forskellige værktøjer, de benytter, og til sidst ende med det færdige produkt. Måden, det beskrives på, kan variere fra skriftlige beskrivelser til videoer og billeder.
Opgaverne kommer i deres personlige portfolio og kan fremlægges til eksamen.
Læs mere om Byg, Bolig og Anlæg her >